Újragondolt Legenda – itt az új Land Rover Defender

- hirdetés -

Íme a teljesen új Land Rover Defender! Ahogyan azt mindenki várta, a megújult model a legnagyobb ráncfelvarrást az autó 71 éves történelme során. Teljesen új alváz, széles motorválaszték, technológiai újítások, és megnövekedett méretek. Még a gyártást is áthelyezték Solihullból Szlovákiába!

Lessünk be a festék alá

Az új összkerék meghajtású Defender (L663 kódnév alatt) a vázon elhelyezkedő kaszni konstrukcióról az egyben kiöntött alumínium vázra váltott, amit a jelenlegi Range Rover, Range Rover Sport és Land Rover Discovery D7 felépítése alapján terveztek. Ez azt is jelenti, hogy hasonlóan ezekhez, a merev tengelyek helyett a kettős keresztlengőkaros első és független hátsó felfüggesztések is megjelentek az autóban. A vevők választhatnak a tekercsrugós vagy légrugós felfüggesztés között a 90-es modellen, míg a 110es csak légrugókkal jön.

Érdemes megjegyezni hogy a kaszni 95%ban át lett tervezve a régiekhez képest – D7x néven fut, ahol az x az „extrém”-et hivatott fényjelezni –  és a Land Rover szerint ez a legerősebb modell amit valaha építettek, háromszor strapabíróbb mint elődei. Az akkumulátor, a hűtő és még a pótkerék is (ami a hátsó ajtón díszeleg, nem az autó alatt) más helyre került annak érdekében, hogy terepen is megállja a helyét. Még a tengelytávok sem hasonlítanak egyik D7 modellre se.

A felfüggesztést majdnem teljesen átépítették, hogy még robusztusabb utazást és megjelenést biztosítson: a vázon sokkal erősebb a hegesztés, biztosabb a merevítés, hosszabb élettartamúak a csapágyperselyek és gömbcsuklók, valamint hosszabbak és stabilabbak a lengőkarok.

Nézzük meg a számokat

A kerék méretek is megnövekedtek, a 16-18 colos felnik helyett 22 colosak adják át az erőt az útnak. A belső téren is látszik a változás, sokkal tágasabb immár, habár ez a sok extra némi súlynövekedéssel jár így körülbelül 200 kg-al nehezebbek az új modellek. Az új 90-es modell például 2133 kg üresen, és négy hengeres dízel motor hajtja. Ettől még szinte 100 % hogy a régi modellt állva hagyjuk a lámpánál a modern technológiának köszönhetően. Erőforrás ügyében sok a választási lehetőség: négy- és hathengeres benzines, hibrid, plug-in, vagy akár hagyományos négyhengeres dízel várja a kedves vásárlókat  

A belépő modell, D200 néven, 2 literes SD4es dízel motorral és szekvenciális bi-turbóval kapható majd 197 lóerőt produkálva míg a jóval erősebb D240-es modell 237 lóerő körül teljesít majd. Benzin oldalon a vevők válaszhatnak a négy dugattyús P300 nevet viselő vagy a hat dugattyús P400 MHEV nevű Defender közül. A P300as modellben, egy turbóval felszerelt 2 literes Si4 benzines motor van amely 296 lóerős. A P400 MHEV nagyban különbözik a többitől hiszen 3 literes, turbós i6-os motor van benne, nomeg egy 48 voltos elektromos szupercharger, mindez egy finom hibrid összeállításban. Ennek eredményeképp ez a modell egy nem elhanyagolható 395 lóerő leadására képes, ami azt jelenti hogy a P400 MHEV a legerősebb és leggyorsabb az összes közül.

hirdetés