Beszáll a hibrid versenybe az Audi A8 TFSIe Quattro

- hirdetés -

A mai időkben még a limuzinoknak is kötelező valamilyen formában elektromos motort tartalmazni hogy versenyképesek és etikusak legyenek. Míg a BMW 7es szériája, és a Mercedes S osztály plug-in formában szállt csatába, az Audi A8-nak hybrid verzió nélkül kellett szerepelnie. Egészen eddig. Az új A8 60 TFSIe quattro beszállt a játékba. 

Az újdonság a 3.0 literes benzines V6-os turbómotort kombinálja egy 94kW-os (126 lóerős) elektromos motorral. Az össz-teljesítmény 443 lóerőt jelent, 8 sebességes automata váltó és quattro összkerék meghajtás mellett. 

Az Audi nem adott ki még hivatalos gyorsulási adatokat, de a szakértők szerint 0-ról 100-ra 6 másodperc alatt gyorsul és várhatóan maximum 225 km/h-s végsebességgel száguldozik majd az autó. Kapható lesz sztenderd, hosszú tengelytávú és Sport verzió is, de talán még fontosabb hogy a 14.1 kWh-s akkumulátort két és fél óra alatt lehet teljesen feltölteni 7 kW-os fali töltőből. Teljes töltöttség mellett legalább 40 km-t lehet vele megtenni csak elektromotor használatával. Mindemellett majdnem 180 km/h-s sebességet is tud az elektromotor, amivel a 60 TFSIe a Mercedes S 560 e és a BMW 745 Le xDrive hatótávolságát is eléri, sebességben pedig mindkét vetélytársat felülmúlja. 

A hibrid meghajtás az utakon is jól működik. A nyolc sebességes automata finoman vált és tökéletesen optimalizálja a váltást elektromos és benzines üzemmód között. Ami még jobb hír hogy sima forgalmi helyzetekben a műszerfal jelzéseinek okos használatával, és a gázpedál finomabb kezelésével akár csak elektromos módban is utazhatunk. 

Ha nagyon úgy szeretnénk, akár mi is beállíthatjuk a tisztán elektromos üzemmódot az érintőképernyőn megjelenő EV gomb megnyomásával. De jobb megoldásnak tűnik hagyni hogy az autó maga döntse el éppen melyik üzemmód a legmegfelelőbb. Ehhez a döntéshez többféle adatot is felhasznál a jármű  – a navigációs rendszert, az út körülményeket, az élő forgalmi információkat és a topográfiát – és saját maga dönti el mikor érdemes a motort bekapcsolni és mikor érdemes az egyébként elszálló energiát a fékezésből visszanyerni. Még abban is segít hogy kicsit ösztönözzön a gázpedál használatára amikor egy kereszteződésbe érünk és úgy látja van esély arra hogy ne kelljen megállni. Ha az utazás végének közeléhez érve kezdünk kifogyni az elektromos energiából akkor egy másik fokozatot használva átkapcsol benzin üzemmódra, hogy inkább spóroljon egy kis extrát, hátha szükségünk lesz rá parkoláshoz. 

Az A8-tól megszokott fenséges limuzin élmény így a környezetre (és a lelkünkre) is jobb hatással van. 

hirdetés