Jövőre jön a limitált kiadású Aston Martin Vantage AMR

Mintha csak tegnap lett volna hogy a manuális sebességváltót halottnak minősítettük a felső kategóriás sportkocsikban. Amikor a Porsche kiadta az eredeti 991es GT3-at a kézi váltó opció nélkül, még a legnagyobb rajongók is felmorogtak egy kicsit mielőtt elismerték volna hogy a duplakuplungos automata kormány váltóval robbanékonyabb és élvezetesebb a vezetés. 

De lépjünk előre a mába, amikor is az Aston Martin Vantage AMR az alap modellre építve mindenféle karbon szálas anyagok, karbon kerámia fékek és különböző felszereltség mellett egy teljesen új, hét sebességes manuális váltót is ad. Természetesen sok egyéb kisebb változtatáson is átesett a Vantage AMR. A kabinban például egyértelmű az új AMR átdolgozás, Alcantara kárpit AMR csíkokkal és varrással, és sokféle választható opcióval. Az autó a súlyából is vesztett 95 kg-ot, de az eloszlás még mindig tökéletesen 50/50. 

Mégis ami igazán megkülönbözteti az AMR-t a sima modellektől az a közép konzolon ágaskodó velúr borítású kar. A váltó maga Dana Graziano által készült speciálisan az Aston számára és kutyaláb szerű mintázatban lehet vele operálni: az egyes egyedül áll lent a bal alján a mozgástérnek, kettes aztán felfelé, kicsit jobbra, és a hármas egyenes magunk felé. A váltást szintén segíti az Aston által “AMSHIFT”-nek nevezett technológia, amit a váltó felett lévő kis ékszerre hasonlító gombbal lehet aktiválni. Amint aktív, finom automata “blip”-el figyelmeztet ha le kell váltani, de felfelé váltásnál hagyja hadd pörögjön a motor – végül is digitálisan tökéletes váltást tesz lehetővé a vezető számára. Az AMR-ben ugyanaz a erőmű található mint a sima Vantage-be – 503 lóerős 4.0 literes V8as, viszont mégis energikusabbnak tűnik az autó a súlykülönbség miatt. Az Aston adatai szerint 0-ról 100-ra 4.0 másodperc alatt gyorsul a járgány, ami nem rossz egy hátsó kerék meghajtású, manuális kocsitól. 

A tökéletesen elosztott súlykülönbség egyértelműen a legnagyobb vonzereje a Vantage AMR-nek, amit a kormány mögött azonnal észre is lehet venni. A bizonytalanság hiánya, a kaszni extra érzékenysége az élesebb, de még mindig finom mozgások, sportos de kényelmes utat kínának – mármint ha nem Sport + fokozatban van az elektromosan szabályozható felfüggesztés, mert akkor hirtelen a kényelem füstbe száll. A Sport+on kívül minden állapotban megkapjuk az igazi Aston érzést és az AMR változatnak köszönhetően nem kell szégyenkeznünk ha esetleg sietős a dolgunk. 

Az AMR-ből csak 200 darabot gyártanak majd, így aki szeretné megvásárolni az hamar álljon sorba hogy ne maradjon le erről a limitált szériás gép csodáról. A platina hitelkártyát azért jó lesz előkészíteni, bár ár érték arányban még mindig versenyképes. 

hirdetés

hirdetés