Peugeot 208 – az új supermini

Ez az autó kilóg a superminik sorából, az tény. A három előd itt-ott kissé elméretezgetett dizájnja immáron a múlté, és egy teljesen kiegyensúlyozott külső veszi át a helyet. Merész kiállása van a Peugeot 208-asnak az új hűtőrács elemekkel, vékony lámpákkal, függőleges menet világítással, kerekebb hátsórésszel és C oszlopokkal amik a 205-re hasonlítanak. 

Az Opel Corsával együtt a 208-as is megkapta a PSA új kis autó alvázát, ami CMP néven fut. Ezt úgy tervezték hogy többféle motort is elbírjon, így a Peugeot (ahogy az Opel is) benzines, dízel, vagy teljesen elektromos meghajtással is kapható. Választható a 1.2 literes 3 cilinderes, benzines turbo 75,99 vagy 128 lóerős kivitelben, az 1.5 literes diesel 99 lóerővel vagy a teljesen elektromos 134 lóerős EV. 

Az e-208-as elektromos modell 340 km-es távolságra képes egy töltéssel, és teljesen ugyanolyan mint a benzines vagy a dízel verzió a CMP platformnak köszönhetően. Az elektromotor a motorháztető alatt van, és az 50 kWh-s akkumulátor a hátsó ülések alatt rejtőzik, így a belső kialakítás teljesen ugyanaz mint a többi modellben,ami jó hír, hiszen a kabin az egyik legkiemelkedőbb része a kocsinak. A ajtók és kesztyűtartó szokásos műanyag borítása, és a fekete berakások (ami pár hónap alatt tuti karcos lesz) mellett nagyon sok helyen finomabb anyagokat használtak, és a műszerfal is nagyon jól összerakottnak tűnik. Sok szép dizájn elem is található a belső részen: kontrasztolt varrások, hangulatvilágítás, és az egész nagyon szépen és ízlésesen van megtervezve, maga mögött hagyva ezzel a riválisokat. Az utastér megfelelő nagyságú, bár a magas utasok nem fogják élvezni a hátsó ülést, és a csomagtartó is átlagosnak mondható a 311 literével. 

A technológia újításokat azonban közel sem neveznénk átlagosnak, hiszen a 208-asba került be először a Peugeot i-Cockpit megoldása ami még a legalapabb modellben is a 3008-asban használt képernyőt kapja. E felett a sofőr már 3D képernyőt kap, ami nagyon jól működik így nem kell sok ideig levenni az útról a szemünket vezetés közben. A 7 colos képernyő (kis apróért akár 10 colos is lehet) a műszerfal közepén helyezkedik el, és sajnos még mindig eléggé bonyolult kezelni. 

Érdemes kiemelni a 128 lóerős bienzinmotort, ami önmagában egy kis csoda, nagyon kevéske turbo laggal kifejezetten élvezetes vezetést biztosít, nem úgy mint a régi 208-asok. Mindemellett nem is túl hangos, és a 8 sebességes automata váltó is szinte hangtalanul cserélgeti a sebességeket, bár a 6 sebességes kézi váltó kicsit még néha erőltetettnek tűnik.

hirdetés