Nézd velem: Festival of Speed!

- hirdetés -

Ha jó autós programot keresel, amihez nem is feltétlenül kell kimozdulnod a foteled kényelméből, de mégis valami különlegesre vágysz: tarts velem, nézd te is idén a Goodwood Festival of Speed-et! Én is csak néhány évvel ezelőtt láttam először, de akkor annyira megfogott a hangulata, no meg persze a rengeteg különleges autóritkaság, hogy azóta már sohasem hagyom ki. Szabadidőmtől függően kisebb-nagyobb falatokban élőben, majd utólag az összefoglalókban szívom magamba virtuálisan a benzingőzt az év egyik legnagyobb autós attrakciójáról.

Egy kis történelem

Goodwood 1948
Forrás: lastflag.com

Goodwood-ban először 1936-ban tartott itt hillclimb versenyt egy sor Lancia rajongó. 1939-ben a háború miatt bezárták a pályát, helyén az RAF Westhampnett légibázis épült fel. Ezt követően, 1948-ban nagy várakozás előzte meg a Goodwood Circuit megnyitóját, és a II. Világháború utáni első hivatásos autóversenyen 85 versenyző és 1500 néző jelent meg. 1966-ban aztán a pálya ismét bezárt, a modern autóversenyek előtt immár végleg, de tesztelésre, illetve különböző klubeseményekre továbbra is használták. Az első Festival of Speed-et 1993-ban Charles Gordon-Lennox gróf, Richmond 11. hercege rendezte meg azzal a reménnyel, hogy vissza tudja hozni az autóversenyzést Goodwood-ba, de végül nem kapta meg a versenyrendezéshez szükséges engedélyeket. Ezért hát a saját birtokán, meghívott történelmi résztvevőkkel (mármint autókkal) került megrendezésre az egynapos rendezvény, ami már ekkor 25 ezres tömeget vonzott annak ellenére, hogy időpontban ütközött a Le Mans-i versennyel. Ütközésre egyébként azóta sem volt példa sem a Le Mans, sem a Forma-1 versenyeivel, erre kínosan ügyelnek. Manapság már 150 ezer főben limitálják a nézők számát a 4 napos eseményre.

Angol elegancia és benzingőz

Forrás: Wikimedia Commons

Mivel az esemény házigazdája egy angol arisztokrata, ezt minden percben és méteren érezni még a videós közvetítésen is a díszleteken, hangulaton, és hát ugye az autók legtöbbje valamilyen klasszikus, veterán vagy történelmi gép. Persze megfordulnak itt modern utcai, versenyautók is, a drifttől a Forma-1 gépállatain keresztül egészen az önvezető klasszikus Ford Mustang-ig vagy a Polestar-1 robotautóig.

Padlógáz kordonok nélkül

Másik érdekes tényezője a rendezvénynek, hogy a kordonok nélküli (de persze megfelelő biztonsági zónákkal rendelkező), 1.86 kilométer hosszú emelkedős pályán a legtöbb járművel nyélgázon közlekednek – még azzal is, amiből csak 1 darab van a világon. Egyrészt megy egy nagyon komoly időmérő verseny (a pályarekordot 1999 óta Nick Heidfeld tartja F1-es gépével), másrészt hagyomány, hogy minden verdát megkergetnek, legyen az bármennyire ritka és/vagy egyedi.

Kordonok nélkül? Őrültek ezek?

Forrás: Wikimedia Commons

Bár tényleg nem használnak kordonokat, a pálya meglehetősen biztonságos. Sok bukózóna veszi körül az aszfaltot, ha esetleg hibázna egy-egy pilóta, ne legyen gond. A biztonságra tehát figyelnek a szervezők, ez meg is látszik a baleseti statisztikán. 1993 óta ugyanis mindössze 2 halálos baleset történt: ’93-ban egy motoros esett el és röpült neki egy fának (egyébként azóta nincsen motoros időmérő futam), 2000-ben pedig egy régi Lotus versenyautóval csúsztak ki a célban.

Futamok

A rendezvény a historikus autók, veteránok, mindenféle létező divízióból származó versenyautók, utcai autók, driftautók, kísérleti és koncepcióautók folyamatos felvonulása mellett több különböző eseményt, versenyt, futamot foglal magában. Ilyen például a 2000-2004 között, majd 2013 óta újra megrendezett Soapbox Challenge, ami pusztán a gravitációt használó autók versenye, természetesen nem hillclimb módban, hanem lefelé a lejtőn. Olyan nagy nevek vettek, vesznek részt ezen, mint a Bentley, a Cosworth vagy a Prodrive.
2005 óta a Forest Rally Stage-en ralliautók vetekszenek az órával, 2000 óta pedig a Michelin Supercar Run keretein belül a legújabb szupersportautók vonulnak fel, a gyártók sokszor itt mutatják be új modelljeiket vagy koncepcióautóikat (pl. itt mutatták be az új Toyota Suprát néhány éve, még lefóliázva).

Ok, tetszik a dolog. Ott talizunk!

Forrás: Jaguar.com

Ha a leírtak után úgy gondolod, hogy idén te is csatlakoznál a nézőkhöz, a 4 napos bérletet 170 angol fontért veheted meg, ehhez jön az útiköltség és a szállás. Mivel már kevesebb, mint egy hónap van hátra, célszerű sietned a foglalásokkal, hiszen ez egy népszerű esemény, nem sok szabad hely lehet a környékbeli szállókban.

Ha inkább otthonról néznéd a csodaszép régi gépeket, megteheted például a Youtube-on, ahol már sokadik éve a teljes fesztivált élőben közvetítik, nem beszélve a számos összefoglalóról, érdekes klip összeállításról, ami elég a következő egy évre, amikor is újabb fesztivál következik…és így tovább, évről-évre… 🙂

hirdetés