Nemrég mutatta be a Volvo az XC40 “Recharge” változatát

- hirdetés -

A Volvo bemutatta a legújabb XC40 “Recharge” névre elkeresztelt autóját, mely a legelső teljesen elektromos modellje a gyárnak. A SUV 402 lóerős dupla motorral kerül piacra, amivel több mint 400 km-t lehet majd megtenni újratöltés nélkül. A benzines és a plug-in hybrid motorok mellett így már teljesen elektromos változatban is kapható lesz hamarosan az XC40.

Az XC40 Recharge az első a következő öt évben bemutatandó öt elektromos autó közül.  A Volvo arra számít hogy 2025-re a teljes eladásainak felét elektromos meghajtású autók teszik majd ki, a maradék nagyrészét pedig a hybrid motorral felszerelt modellek adják. Az új elektromos autók mind a „Recharge” névvel lesznek ellátva a már megszokott modell név mellett.

Az XC40 Recharge négykerék meghajtású, tengelyenkénti 201 lóerős elektromotorokkal van felszerelve, amik összesen 402 lóerőt és 660 Newton-méter nyomatékot biztosítanak. A maximum sebesség 180 km/h-ra van korlátozva, és a 100at 4.9 másodperc alatt éri el.

Az akkumulátorok a padlólapban vannak elhelyezve és 78kWh teljesítményűek. Mindemellett a 150kW DC gyorstöltővel az adatok szerint 80%os töltöttséget lehet elérni mindössze 40 perc alatt, de használható a 11kW AC töltő is.

A külsőt illetően a jármű nagyrészt az eredeti benzinmotoros XC40-re hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a jól megszokott tradicionális hűtőrács immáron nem bordázott, hanem teljesen zárt. A Recharge brand és néhány apróbb módosítás árulkodik csak a megváltozott erőforrásról. Az akkumulátor töltő nyílás is ugyanott kapott helyet, mint ahol a benzinsapka volt. A méretek sem változtak különösebben, 4425 mm hosszú és 2034 mm széles a jármű, habár a földtől való távolság kicsit csökkent (211 mm-ről 175 mm-re) az akksik elhelyezkedése miatt.

Az XC40 Recharge csomagtere 460 literről 413re csökkent ugyan, viszont a benzinmotor hiányának köszönhetően a motorháztető alatt egy 31 literes extra csomagtér található.  Az akkumulátorok miatt az alapsúlya is nagyban megváltozott, 1497 kg-ról 2150 kgra növekedett. Ebben a modellben debütál továbbá a Google Android operációs rendszer alapú szórakoztató rendszer, Volvo On Call digitális platformmal.

Cikkünk írása idején (igen, ennyire ropogós) még nem volt hír a várható árról, de becslések szerint a Polestar 2 közeli sávban gondolkodhatunk, ami ugye szintén egy Volvo által elindított márka. Az XC40 Recharge debütálásával egyidejűleg a cég megújítja az eladási folyamatait is. Jövő év elejétől kezdve a potenciális vásárlókat egy kecsegtető kérdés várja majd a honlap látogatásakor. Arra kell majd választ adnunk, hogy érdekel e minket egy elektromos (vagy hybrid) autó és hogy a döntésünket megkönnyítsék, többféle pénzügyi megoldást és kedvezményeket is ajánlanak. Ez tökéletesen beleilleszkedik a Volvo környezetbarát tervébe, mely szerint a következő évben az eladások egyötödét elektromos vagy hybrid modellek teszik ki. Ezen a vonalon elindulva tervezik megháromszorozni az elektromos erőforrású autók gyártási kapacitását. Mindemellett egy újfajta „Tervezői Változat” is megjelenik, mely radikálisan lecsökkentett szállítási időt garantál.

hirdetés