Még a nyolcadik generációs Golf is hoz újdonságot

A Volkswagen bemutatta a nyolcadik generációs Golfot. A gyár szerint az újragondolt külső okosan rejti a modell történetének eddigi legnagyobb technikai kiugrásait.

A régóta a piacon lévő családi autó legújabb változata – amely 1974 óta több mint 35 000 000 példányban kelt el – csupán ötajtós kiadásban kerül piacra hybrid motorral és teljesen új digitális technológiával felvértezve. 

Az új Golfot a Volkswagen központjában, Wolfsburgban mutatták be először hivatalosan, mivel a Frankfurti Autókiállításra tervezett bemutatót elhalasztotta a gyár, hogy kicsit többet tudjon dolgozni az ID 3 digitális csapotthátún. 

Motor választék

A belépő szintű 1 literes három cilinderes TSI benzines motor 89 és 109 lóerős változatban kapható majd, míg a másfél literes négy cilinderes TSFIből 129 és 148 lóerős kiadás is megvehető. A benzinesek mindegyike manuális váltóval gurul le a szalagról. Ha automata váltó az álmunk, akkor a 114 lóerős dízel TDIt kell választanunk, habár ebből is van manuális megoldás.

Az eTSI logóval ellátott modellek 48 Voltos indító (vagy generátor) motort is alkalmaznak, amelyek közvetlenül a hétsebességes DSG váltón helyezkednek el és a Volkswagen szerint 10 %al alacsonyabb fogyasztást eredményeznek, miközben a kocsi jobban is gyorsul.

A legerősebb Golf a 240 lóerős GTE plug-in hybrid lesz, ami egy 1.4 literes TSI benzines motort kombinál az elektromos motorral. Az energiát egy 13 kWh-a akkumulátor biztosítja, 50%al nagyobb kapacitással mint a jelenleg futó GTE-k. 

A modellhez illően újradolgozott külső mellett az új Golf belső tere is jelentős fejlesztéseken ment át, digitális fókuszú megoldásokkal. 

Digitális fókusz

A klíma és az hangerő is egy sima csúszkával szabályozható, az érintőképernyőről, de a napfénytető is hasonló megoldással kontrollálható, mégpedig a tetőbe épített érintőképernyőn keresztül, csak hogy egy pár érdekesebb morzsát említsünk. A Volkswagenben a legújabb verziójú MIB3 rendszer van, mely hangra és érintésre is reagál. Az eSim segítségével az autó folyamatos internet kapcsolattal rendelkezik, így még Alexa is segíthet a vásárlásban vezetés közben. Mindemellett ez az első VW model, amiben a Car2X Technológia segít a navigálásban. 

 A kényelemért felelős technológia mellet az ütközés megelőző rendszert is fejlesztették, valamint LED fényszórók is alapban járnak az autóhoz, amit felárér cserében IQ Light rendszerrel is felszerelnek. Ez a rendszer a LED matrix egyes részeit automatikusan kikapcsolja szembejövő forgalomnál, vagy hogy a jelzőtáblákat jobban lássa a vezető, és kanyarban valamint nehéz látási viszonyok mellett is automatikusan segít. 

Azon kívül hogy az új Golf-ot neten keresztül lehet majd upgradelni, egy mobil app is jár hozzá, további trükkökkel. 

Árakról még nincs hír, de az alapmodellek után a GTI (240 lóerős 2.0 literes) és GTD is megjelenik később, és az R verzió 2021re várható az R Plus-al együtt ami 400 lóerő körüli lesz. 

hirdetés