Itt a ropogós Porsche Macan Turbo

Mit is jelent a Porsche Turbo élmény? Azt hogy amikor a pedált a padlóra szegezed, akkor még levegőt sem kapsz a gyorsulástól. A Turbó az ülésbe nyom, a szíved a torkodba dobog, és sírva nevetsz miközben levegőért kapkodsz a kormányba kapaszkodva. 

Az új Macan Turbó gyorsabb mint az előző model, 100 ra 4.1 másodperc alatt gyorsul, ami egy hajszállal van a 911 mögött, de valahogy mégsem adja meg azt a tüdő-préselő érzést mint a sokkal drágább testvére. Az új twin-turbós 2.9 literes V-6os motor a Cayanne S és a Panamera S-ben is megtalálható. Ebben a modellben 434 lóerőt pumpál, a végsebessége pedig majdnem 270 km/h.  

Ropogós

Akkor érezzük igazán a Macan kifinomult stílusát ha kicsit megkínáljuk ezt a masinát a jó öreg turbó tekerő, pedál szaggató stílussal, és mégsem rendezi át a szerveinket. Az állandó nyomatéknak köszönhetően ez a lenyűgöző gyorsulás bármikor rendelkezésünkre áll. Az újrakalibrált hét sebességes dupla kuplungos váltó és a sztenderd összkerék meghajtás tökéletes összhangban adja át az erőt az útnak. A Porsche Active Suspension Management (PASM) szintén sztenderd, és háromféle módban állítja a felfüggesztést : Komfort, Sport és Sport Plus.  

Fék ügyben a 2020as Macan Turbóban alapfelszerelés a Porsche Surface Coated Brake rendszer (PSCB), amit a 2019es Cayanne-ben mutattak be. A tárcsák speciális bevonata egyszerre növeli a tapadást és a tárcsa élettartamát, valamint csökkenti a fékpor képződését. A Porsche annyira biztos a technológiában, hogy a nyergeket fehérre festette hogy bizonyítsa ezt. 

Kívül és belül

Stílusban a 2020-as Macan Turbo a 2019es modellekre épít, kisebb módosításokkal. A belső tér legszembetűnőbb változtatása az új 10.9 colos infotainment képernyő. A Porsche Connect szolgáltatás élő útvonal információkat és wifi hotspotot is biztosít. Kissé át kellett redezniük a műszerfalat, hogy ezt a nagy képernyőt beszorítsák, de így is ergonomikus az egész megjelenés, jól használható gombokkal és tekerőkkel. Igazából ugyanaz az elrendezés található meg az új modellben mint a 2015 óta használt és jól bevált konzol, ami talán kicsit old-schoolnak tűnik a Cayanne és a Panamera újabb, jórészt digitális műszerei mellett, de ez nem biztos hogy rossz dolog.  

A 2020 as Macan Turbó szintén hasznot húzott a hasonló fejlesztésekkel felszerelt testvéreinél eszközölt előrelépésekből, így a felújított aktív biztonsági rendszerek jobban vigyáznak a sofőrre és utasra egyaránt. A szenzorok erősebbek és gyorsabban reagálnak, a képfelismerés pedig sokkal kifinomultabb. A legnagyobb újítás a forgalmi dugóban jön jól, hiszen az adaptív cruise control mellé automatikus kormányzást is jár mostmár, 50 km/h-s sebességig, amit nagyon meg fogunk köszönni reggelenként a belvárosban. 

hirdetés

hirdetés