Ezt a 15 autót lopják a leginkább Magyarországon

- hirdetés -

Az autók világában van egy sor érdekes toplista: leggyorsabb autók, legdrágább autók, legcsúnyább autók, és még sorolhatnám a különböző rangsorolási szempontokat. Az éremnek azonban két oldala van, sajnos léteznek kevésbé kellemes legek is.

Napjainkban rengeteg riasztó, zár, biztonsági rendszer létezik az autókban, a gyári megoldásokon felül, és ennek mindnek egy oka van: az autótolvajok. Bármelyik és mindegyik autó lehet célpont, nincs kivétel. Persze a lopás- és rablásgátló rendszerek száma, komolysága erősen befolyásolja egy-egy autó kívánatosságát egy tolvaj számára, azonban lehet, hogy érdemes a statisztikákat is figyelni. Sok esetben már a vásárláskor is súlya van annak, hogy egy-egy adott márkát mennyire szeretnek eltulajdonítani. Az sem feltétlenül számít, hogy mennyire új vagy régi a préda, hiszen mindkét forrásnak van felvevőpiaca. A legtöbb autót egyébként is szétbontják, és eladják alkatrésznek, hiszen ez jóval egyszerűbb, mint egy lopott autót árulni.

Autólopási statisztikát évente készít az ORFK, ami azonban csak a gyártmány, és nem a modell szintjéig publikus. Jelen lista a 2018-as statisztika alapján készült a márkák szintjén, ezen belül egy-egy modellt pedig a használtautó-piacon megtalálható számosság alapján választottam ki – magyarra fordítva: az adott márkán belül ezekből a modellekből van a legtöbb a használt piacon.

Érdekes és egy-egy döntés során befolyásoló tényező lehet, hogy az adott márkából mekkora a magyarországi állomány – ez ugyanis rögtön árnyalja a képet, hiszen nem mindegy, hogy adott számú lopás egy százezres vagy egy ötezres állományban történik egy évben. A márka országos állományának mérete, illetve a lopott darabszám / állomány darabszám arány zárójelben kerül feltüntetésre.

Tehát az alcímek: Márkanév (lopások száma 2018-ban/állomány 2018-ban, arány), modellnév

15. Citroen (12/97242, 0.012%), C4

Forrás: Wikimedia Commons

A 2004-ben a Xsarát leváltó modell jelenleg második generációjánál tart. Eladási stratégiájának alapvető pillére a technológiai újítások sora, mint például a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az iránykövető fényszórók, a szellőztető rendszerbe integrált illatosító, az átlátszó üvegtető, az elektronikus menetstabilizátor (ESP), és a rögzített kormányközép, amivel az autó alapfunkciói a kormány elengedése nélkül érhetők el.

A Picasso, illetve 7-üléses Grand Picasso modellváltozat már a Xsarában debütált, de népszerűsége miatt a C4 is továbbvitte. Sok piacon benzin-gáz hibrid motorral is kapható volt. További változatok a négyajtós Sedan, a csak néhány piacon (köztük Magyarországon) megjelent szintén négyajtós Pallas, a hosszított C4L, a crossover Aircross és a kompakt SUV / crossover Cactus.

A C4 a rallysportban is több sikert ért el: Sebastian Loeb 2007-8-9-ben lett egyéni bajnok, a Citroen pedig 2008-ban és 2009-ben nyerte el a konstruktőri bajnoki címet.

hirdetés

1 / 15 oldal