Exkluzív betekintés: Kézzel készített luxus – a Bentley gyár titka

Míg a nagyobb autógyárak automatizált rendszerekkel, számítógépek és robotok hadával, kilométer hosszú gyártószalagokon keresztül naponta több ezer autót is legyártanak, addig a Bentley gyár Nagy Britannia Crewe városában körülbelül 60 autót rak össze egy nap. Jó munkához idő kell.

A legtöbb autógyár büszkén reklámozza hogy mennyire gyorsan tud összerakni egy-egy autót a korszerű üzemeiben. A németországi Wolfsburg Volkswagen gyárban (mely a világ legnagyobb autógyára) például naponta 3,500 Golfot és Tiguant szerelnek össze. Ez azt jelenti hogy minden második percben elkészül egy új autó. Hogyan is lehetséges ez? A legújabb technológiájú robotokkal, folyamatos műszakcserével és precízen koreografált, éppen időben érkező alkatrész szállítmányokkal, melyeket a globális beszállítói hálózatuk pontosan megtervez és hibátlanul kivitelez.

Mindössze 800 kilométerre ettől a giga gyártól nyugatra, a Volkswagen angliai felső kategóriás unokatestvére a lassan járj tovább érsz ideológiát támogatja. A Bentley gyár Crewe-ben, Manchestertől nem messze, relatívan csekély mennyiségű  26 Continental GT kupét és Flying Spur szedánt, 31 Bentayga SUVot és 5 Mulsannest készít el naponta. A gyár ugyanolyan patyolat tiszta, jól felszerelt és hatékonyan működő, mint bármelyik másik. A különbség a szemléletben lakozik, hiszen az ottani autógyártó mesterek inkább kiküldik szakembereiket a világba hogy megtalálják azt a tökéletes tehenet amiből majd a bőrt készítik a belső alkatrészekhez, minthogy megduplázzák az autók számát.  

Habár a Crewe-i gyárban csak egy robot található – egy leginkább lehangolónak tűnő masina, ami az ablaküvegekre keni a ragasztót – mégis teljesen automatizált maga a folyamat. Itt is ugyanúgy megtalálható a legújabb technológia alapján készült diagnosztikai és analitikai rendszer amivel új anyagokat kutatnak. Van továbbá számos számítógép vezérelt bőr vágó gép is, melyek feltérképezik és tökéletesen kivágják a bőr alkatrészek minden egyes darabját, az ülésektől a kormánykeréken át az ajtóelemekig, mégpedig egy darab bőrből, úgy hogy csak hajszálnyi extra marad a végén ami az újrahasznosítóban köt ki.

Az igazán fontos dolog a 4000 fős gyár egy organizmusként működő tevékenységében könnyen leszűrhető abból az egyszerű tényből, hogy míg a gyártósor pusztán napi nyolc órát üzemel, a bőr és fa mesterek műhelyei éjjel nappal használatban vannak. Úgy tűnik hogy a kis, finom apróságok figyelmes legyártása (azok a részek amik végül közvetlen kapcsolatban vannak az utassal és a vezetővel) sokkal több időt vesznek igénybe mint az összes vas, kompozit és vezeték összerakása.

Ettől különleges a Bentley.

hirdetés