Előttünk a Mazda MX-30-as

Íme a Mazda MX-30, az új elektromos kompakt SUV melyet a városias autózásra terveztek és már jövő évtől kapható lesz. 

A járgányt a Tokiói Motor Show-n mutatták be a Mazda család legújabb tagjaként, és közeli rokonságban áll a CX-30 as-al. A lapos akkumulátor az autó alján helyezkedik el és az első tengelyt hajtja meg 141 lóerőt és 264 Newton-méter nyomatékot kölcsönözve a járgánynak.  

Töltöttség

Az MX-30nak csak egy kicsike 35.5 kw/h-s lítium ion akkumulátor van, ami a Mazda szerint 209 kilométer alatt merül le teljesen. Ez igen kevés a mai elektromos autók tengerében, viszont az MX-30as kisebb akkumulátora környezetbarátabb mint bármi más a kategóriában ha a teljes életciklusát nézzük az autónak, (gyártástól újrafelhasználásig), még a gáz meghajtású Mazda 3-asnál is jobban kíméli a Földet.  A kisebb akkumulátor az árat is lejjebb nyomja majd. 

Hosszabb utakra lesz egy nagyobb távolságot ígérő verzió is, amiben egy extra motor fog segíteni a kis akksinak. Ezt a verziót valamikor Novemberben tervezik bemutatni, a Los Angeles-i Auto Show-m.

Újabb érdekesség hogy a Mazda az MX-30at úgy építette a hogy a benzin motoros autókhoz hasonlítson jobban. Az azonnali nyomaték helyett az erőt fokozatosan adagolja a motor. A regeneratív fékezés is finomabb, nincs tehát 1 pedálos vezetés, és a beépített hangszórók egyre hangosabban morognak ahogyan az autó gyorsul, szimulálva ezzel a benzinmotoros vezetési élményt. A szimulált motor hangot valószínüleg ki lehet majd kapcsolni, hiszen sok elektromos autó tulajdonos éppen a hangtalan suhanást élvezi. 

Habár az MX-30ason csak egy-egy kilincs van oldalanként, valójában négy ajtós a modell. Az első ajtókat ki kell nyitni ha a hátsókat is ki szeretnénk, amik hátrafelé nyílnak – ugyanúgy mint az RX-8asban.

Belsőség

A kabin belsejében digitális műszerfal fogadja az embert, infotainment képernyővel. A harmadik kijelző a műszerfal közepén található, és a jármű legtöbb funkcióját lehet vele irányítani. A környezetbarát stílust követve nincsen bőr verzió az ülésekhez, és a könyöktartótól kezdve a középső konzolig a legtöbb rész a bor iparból visszamaradt újrahasznosított dugókból készült.

Az MX-30ast jövő évben kezdik árusítani, de a tengerentúlra majd csak a 2021es évben érkezik. A Mazda jövőbeni terveiben további elektromos modellek is szerepelnek, és lesz olyan is amit a Toyotával együtt fejleszt majd.  

hirdetés