Egy legenda vége: Mitsubishi Pajero

- hirdetés -

Leopardus pajeros, magyar nevén foltos pampamacska – erről kapta nevét az 1982 óta gyártásban lévő japán terepjáró, mely az évek alatt igen csak méltóvá vált a “legendás” jelzőre. Jócskán hozzájárult a ’90-es évek nagy terepjáró-őrületének kialakulásához, és idén tavaszig 640 ezer példányt adtak el belőle csak Japánban.

A kezdetek

A modell alapjait egészen 1934-re, a PX33 prototípusra vezetik vissza, az első Pajero prototípust azonban 1973-ban mutatták be a Tokiói Autószalonon. Ezt követte öt év múlva, 1978-ban a Pajero II prototípus, majd 1981-ben bemutatásra került a végleges változat is, és 1982 májusában elkezdődött az első generáció gyártása. A háromajtós, rövid tengelytávú jármű először 3, majd végül összesen 7 motorváltozattal volt elérhető, és számos új, addig egy terepjáróban szokatlan megoldást kínált, mint a turbódízel motor, a dupla keresztlengőkaros első felfüggesztés torziós rugókkal, a szervókormány és a rugózó ülések. 1983-ban kijött az ötajtós változat is, melynek három üléssora hét személyt tudott befogadni, valamint egy enyhén módosított változattal elindultak a Párizs-Dakar Rally-n.

További generációk

A 2. generáció 1991-től 1999-ig tartott, de bizonyos országokban egészen 2014-ig gyártották utód változatait (mint a Hyundai Galloper). Szinte minden részletét újratervezték és egy sor új megoldást pakoltak bele. Ilyen volt az akár 100 km/h-s sebességig átkapcsolható, 4 állású Super Select 4WD összkerékhajtás, az ennek összes állásában teljes funkciót betöltő ABS, vagy az elektronikus vezérlésű és állítható keménységű gátlók. A biztonságról többek között a dupla első légzsákok gondoskodtak.

Forrás: Pajero Owners Club of South Africa

A 3. generáció alacsonyabb és szélesebb design-t kapott, merevebb alvázzal, továbbfejlesztett hajtáslánccal, állítható első-hátsó nyomatékelosztással, erősebb és fejlettebb motorokkal.

A 4. generáció az új külső és belső kialakítás mellett több új fejlesztést is kapott. Ilyen volt például az oldal- és függönylégzsákokkal kiegészített utasvédelem, a híres összkerékhajtás helyett bevezetett ASTC stabilizáló elektronika és az elektronikus fékerőelosztó rendszer.

Az utóbbi években, a trendeknek megfelelően próbáltak a városi luxus SUV irányba mozogni, amiről többek között a Rockford Fosgate hangrendszer és a két választható belső kialakítés volt hivatott gondoskodni.

A vég

Mostanra, főleg a szigorú károsanyag-kibocsátási követelményeknek és az autóeladási trendeknek köszönhetően, nagyjából évi 1000 darabot vásárolnak belőle, ezért április 24-én a Mitsubishi bejelentette, hogy a 4. generáció utolsó, Final Edition-je után nyugdíjba küldi a Pajero-t. A Final Edition limitált, 700 példányszámban készülő modellváltozat, a Mitsubishi szövetségre lépett a Nissannal és a Renault-val, miután a Nissan 2016-ban megvásárolta.

Forrás: japantimes.co.jp

Az örökség

A Pajero különböző módosított változataival összesen 12 Párizs-Dakar Rally-t, amivel azóta is rekorder a sorozatban (2001 és 2007 között például zsinórban Mitsu győzött), és ezen kívül is számos más neves sorozatban nyertek versenyeket Pajeroval. Ezen kívül nagyban hozzájárult nem egy, nem két generáció fejében a “terepjáró” fogalmának képi megalkotásához / társításához.

Úgyhogy én csak ennyit mondok: szép volt Pajero, boldog nyugdíjas éveket, és kösz mindent!

hirdetés