A legjobbak versenye: Tesla Model S vs Porsche Taycan Turbo S

Megjelent végre Porsche Taycan Turbo S, és a gyári specifikációk immáron elérhetők. Első ránézésre (talán másodikra is) úgy tűnik ezt a járművet a Tesla Model S Performance vetélytársának szánták. Nézzük meg hogyan is szerepelnek ezek az elektromos csodák egymás ellen egy “papír” versenyen.

Erőforrás

A Taycan a Prosche egyik legerősebb modellje, megelőzve a 911s-eket is. A 670 lóerős Turbo és a 750 lóerős Turbo S Tesla-romboló erőforrásokat rejt, a nyomaték például az utóbbiban 1050 Newton-méter.

A Taycan kétfajta akkumulátor kapacitással – 79,2kWh és 93,4 kWh (rendkívül fantáziadúsan Performance Battery és Performance Battery Plus néven) – kapható majd. A 4S jelűben alapfelszereltég a kisebb, (habár némi váltópénzért a nagyobbat is belerakják szívesen) míg a Turbo és Turbo S modellben alapban érkezik a nagyobb akkumulátor.  Már a 4S ben is élvezhető a 4 másodperc alatti gyorsulás, és a 250 km/h-s végsebesség.

A Tesla Model S mindig is híres volt a hatótávolságáról, ami az erősebb 100kWh-s akkumulátornak köszönhető.  Ennek eredményeképp az autóban található dupla elektromotorok 761 lóerőre képesek 967 Newton-méter nyomaték mellett.

Ezt vegyünk döntetlennek.

Gyorsulás

„Overboost” módban és rajt program segítségével a Taycan gyári adatai szerint álló helyzetből 100 km/h -ra 3.2 másodperc alatt gyorsul a Turbo verzió, míg a Turbo S-nek ugyanez a művelet csupán 2.8 másodpercet vesz igénybe. Ez kevesebb idő, mint ennek a bekezdésnek az első sorának a felét hangosan felolvasni. Valamint gyorsabb, mint bármelyik másik Porsche.

Ha a Tesla adatainak hinni lehet, a Model S Performance megelőzi a Taycan-t – ha a nem éppen olcsó Ludacris móddal felszerelt verziót vesszük. Ez a modell egy erősebb áramsűrítőt (más szóval kapacitátort) alkalmaz, ami hosszabb időre és nagyobb áramerősséget biztosít, így 0-97 km/h-ra a gyorsulás 2.6 másodperc.

Azért tegyük hozzá, hogy az életben ezek a dolgok másképp mennek. Elsősorban a Tesla 97 km/h-ra lett mérve, (60mph 62 mph helyett), másodsorban az eredményt a MotorTrend az USAban mérte 28 cm-es gurulásból, ami körülbelül 0.2 másodperc előnyt jelenthet, míg a Porsche általában alábecsüli az adatait.

Maradjunk azonban a papírformánál. Az alapján a Tesla viszi ezt a kört.

Végsebesség

A Taycan mindkét verzióban is áramvonalas tervezése és a hátsó motor két sebességes váltója 260 km/h-s végsebességet biztosít. Áramvonalasság ügyében az ellenállási mérték 0.22 Cd “Range” módban, ami az alacsonyabb útfekvést és a légbeömlők bezárását jelenti.

Mindeközben a Tesla Model S Performance végsebessége 250 km/h-ra van korlátozva. Az elektromotorok egy sebességes váltóval vannak felszerelve, és a kaszni ellenállási mértéke 0.24 Cd.

Az utolsó kört a Porsche egy vékonyka hajszállal nyeri.

A végeredménytől így nem lettünk jelentősen okosabbak. Várjuk meg tehát az élő eredményeket. Én bármelyiket elfogadnám.  

hirdetés