5 tipp a fogyasztás csökkentésére

- hirdetés -

“Mennyit fogyaszt az autód?” – ugye jó érzés, ha erre a kérdésre minél alacsonyabb számot válaszolhatsz, ráadásul őszintén?

Forrás: Wikimedia Commons

Az autód (motorod, traktorod, holdjáród) fogyasztásával kapcsolatban vannak olyan tényezők, amikre nincs ráhatásod, mint például a lökettérfogat vagy a motor állapota, technológiája. Van azonban jó néhány apró tipp és trükk, amivel befolyásolhatod a gép étvágyát. Lehet, hogy csak néhány tized litert faragsz 100 kilométeren, viszont hosszú távon minden különbség megspórol forintokat jelent.

Nézzünk hát 5 olyan egyszerű, már-már banálisnak tűnő trükköt, amire sokszor nem gondol tudatosan az ember, de ha elkezded alkalmazni, csökkentheted a paripád fogyasztását. Nincs fontossági vagy hatékonysági sorrend, minden tipp körülbelül egyenértékű.

1. Intézz egy úttal több teendőt!

Banális dolognak tűnhet, de gondolj csak bele, hányszor fordult elő veled is, hogy egy nap többször mentél el otthonról, majd haza, hogy elintézd a teendőidet! Egy kis tervezéssel, nyitvatartási/ügyfélfogadási idők összeegyeztetésével, egymásra épülő teendők priorizálásával kevesebb utat kell bejárnod, hogy mindent elintézz. Kevesebb út pedig kevesebb fogyasztást jelent!

2. Vedd fel a közlekedés ritmusát és gondolkozz előre!

Nem mindegy, hogy lámpától lámpáig gyorsulsz, majd fékezgetsz a pirosnál, vagy felveszed a többi autó tempóját és zöldhullámban suhansz, szinte fékezés nélkül. Azt mondják, annál magasabb a fogyasztásod, minél többet és jobban fékezel – hiszen annál többször kell újra felgyorsítanod, hogy felvedd az utazótempót! Vedd nyugisra, keress valami kellemes zenét, és lazíts!

Forrás: Wikimedia Commons

Rengeteg nagy fékezést és gázadást spórolhatsz meg, ha kitapasztalod a közlekedést. Ezt tipikusan a gyakori útvonalakon teheted meg, például a heti bevásárlás vagy a munkahelyi ingázás útvonalán. Figyeld a lámpákat, az útviszonyokat, a forgalomsűrűséget, és reagálj le mindent előre. Így egyrészt kevesebb váratlan, veszélyes helyzet alakul ki körülötted, másrészt kevesebb üzemanyagot égetsz el a vezetés során.

3. Tartsd az ideális fordulatszámot és használd a motorféket!

Bármilyen márkáról, modellről, felszereltségről, motorról és tömegről legyen szó, ideálisan azon a fordulatszámon tartva kell vezetni, ahol elegendő nyomatéka van egy visszaváltás nélküli kigyorsításra. Vagyis ha az adott forgalmi helyzetben gyorsítani kell, akkor egy szimpla gázfröccsel meginduljon az autó, és egyszerű legyen például megelőzni az előttünk parkoláshoz lassító autót. Ez a fordulatszám benzines autóknál általában 2-3000 fordulat között van, dízeleknél kicsit lentebb.

Tök logikus. Minél magasabb a fordulatszám, egységnyi idő alatt annál több ütemet jár be a motor, és így annál több üzemanyagot éget el. Ilyenkor kapcsolj fel egyet, míg rá nem találsz az ideális fokozatra. Az se jó viszont, ha túl alacsony a motor fordulatszáma, a motor “küszködik”, hogy fenntartsa a tempót, és egy-egy gyorsításhoz (vagy akár csak a tempó megtartásához) több üzemanyagot kell elégetnie a motornak, mivel a kellő nyomaték eléréséhez szükséges fordulatszám alatt üzemel.

Nem nehéz, csak tapasztald ki a fentiek mellett, hogy mi az ideális fordulatszám a nevezetes sebességkorlátok tempójánál (30,50,70,90,110,130). Ebben nagy segítség, hogy a legtöbb 2000 utáni gyártású autóban már van feldézeti computer, ami mutatja a pillanatnyi fogyasztást is.

A motorfék nagy segítség a spórolásban, ugyanis ha egy helyzetet motorfékkel oldasz meg, utána általában elég egy enyhe gyorsítás, hogy visszaállj az eredeti tempóra. Ha az előző pontot betartva előrelátóan közlekedsz és hamarabb vagy előre reagálsz egy adott helyzetre, akár egy fékezést is megspórolhatsz. Nem kopik a fék, nem kell nagyot gyorsítanod a szituáció után, vagyis duplán költséget spórolsz.

Fontos, hogy ha kell, használd az üzemi féket! Egy veszélyhelyzet során nem a fogyasztás a fontos. Ne kerülj veszélybe azért, mert spórolni akartál!

4. Ellenőrizd az autódat!

Az autód műszaki állapota nagyban befolyásolja a fogyasztást, ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni, ellenőriztetni szerelővel. A lapos kerekek, a korrodált akkumulátor saruk és kábelek, az elhasznált légszűrő, üzemanyagszűrő, gyertyák mind negatívan befolyásolhatják a fogyasztásodat, de ezek mellett egy sor másik alkatrész és rendszer hibás működése is hatással van a tankolások gyakoriságára.

Forrás: Wikimedia Commons

A napi elindulás előtt járd körbe az autót és nézd meg, szemre jó-e a guminyomás, hetente ellenőrizd az olajszintet, és legalább évente egyszer vidd el az autót a szerelőhöz átnézésre. Amit kell, cserélj vagy cseréltess rajta, hiszen a fogyasztáson felül minden hibás, elhasználódott, rossz minőségű alkatrész újabb problémákat, költségeket generál.

5. Állítsd le a motort!

Manapság egyre több autóhoz alapfelszereltség vagy választható opció a start-stop rendszer, de ha nincs ilyened, kövess egy aranyszabályt: Ha egy percnél többet kell állnod, ne járasd alapjáraton a motort, állítsd le!

Végszó

Kis kereséssel a neten további rengeteg apró tipp és trükk található, de fontos megjegyezni, hogy mind a fentiek, mind a többi feltételes módban fogalmaz, vagyis nem garantáltan, de jó eséllyel csökken a fogyasztásod, ha odafigyelsz néhány apróságra. Kísérletezz, ismerd meg jobban az autódat – lehet, hogy az ötből három tipp egyáltalán semmit nem számít, a másik kettőn viszont sokat spórolsz.

hirdetés